De peus a terra - Page 9

Roger Vinton

////

Roger Vinton és un pseudònim – un personatge de Twitter – que, a part de fer piulades, va publicar el llibre ‘La gran teranyina. Els secrets del poder a Catalunya’ (Edicions del Periscopi, 2017) que va ser tot un èxit, demostrant que hi ha informació econòmica d’interès pel gran públic. De totes maneres, de la burgesia catalana se n’ha parlat molt, té el seu morbo. I jo trobo a faltar algun treball sobre “l’esquerra Brahman” (gauche Brahmane / Brahmin left) que és un fenomen internacional i ajudaria a entendre amb major perspectiva l’evolució de la ideologia del capitalisme.

A Roger Vinton, El Núvol li acaba de publicar un article – La roca negre – on explica que son i que fan els fons d’inversió The Black Rock i BlackStone. Està bé. Tant de bo hi segueixi col·laborant

Quim

Amics del mar

Plaer inesperat. Aquest cap de setmana uns amics m’han convidat a L’Ametlla. La proposta incloïa dinar en un restaurant de L’Ampolla. Van fer la reserva a cegues (Google no deixa de ser un simple assistent i, de moment, no arriba a la categoria d’amic). La sorpresa va saltar ja al primer plat i va durar fins a les postres.

“Amics del mar” és un petit restaurant familiar de L’Ampolla on es pot menjar molt bé i a un preu raonable. Vàrem fer dos menús: el “degustació” i el “gastronòmic” per 30 i 35€ respectivament (pa, vi i postre inclòs). Impressionant la salsa marinera (tirant una mica a romesco) dels musclos: la mestressa, en veure’ns les cares, ens va dur més pa sense que ho demanéssim. El producte és molt bo, els arrossos (un de cranc i un altre de llamàntol més suau) boníssims i el vi un Terra Alta prou correcte. A les postres, quan ja tots estàvem pensant en el típic xarrup de llimona per anar baixant, ens ofereixen tiramisú casolà. Una delícia.

No us deixeu condicionar per l’aspecte del local, que no es correspon amb la qualitat de la cuina que hi trobareu dins.

 

Roger Hoyos

El cost de conservar el territori i el paisatge

//

Avui el Blog d’Agricultura de Catalunya, ens ofereix un article d’en Carles Folch, que ha desengrunat les dades del  Fondo Español de Garantía Agraria, que és l’organisme que coordina els ajuts de la PAC a la renda agrari de l’Estat, Aquest any 2019 les previsions es de una aportació d’uns 5.000 milions € per tot el territori espanyol.

En Carles ha fet una aproximació a les dades de Catalunya, País Valencià, Balears i Murcia, per tal de veure a quins sectors de producció van a parar aquests recursos econòmics. De tota manera com que l’article és interactiu, podràs entrar en altres regions i fer comparatives si tens interès.

Que tinguis una bona lectura.

El territori  i el seu paisatge te un cost.

Salut.

Ricard Estrada i Arimon

https://agriculturadecatalunya.blogspot.com/2019/09/ajuts-de-la-pac-per-una-agricultura-de.html

Agricultura periurbana

/

Bon dia.

Pensant en el cap de setmana ha semblat oportú adjuntar-vos aquest text sobre com tracta la Llei d’Espais Agraris l’agricultura periurbana.

És una aportació legal, al meu entendre molt interessant en el desplegament d’una seguretat jurídica pels productors agraris que treballen en aquests entorns, tant afectats per unes pressions urbanístiques i socials imparables fins ara.

Aquest és el quart article sobre el nou ordenament jurídic que ha elaborat el Parlament de Catalunya i que ha de permetre donar una volta a l’activitat agrària.

Salutacions.

Ricard Estrada i Arimon

http://agriculturadecatalunya.blogspot.com/2019/09/llei-despais-agraris-agricultura.html

Geganters a Roses

////

Aquest agost he estat a Eslovènia, Croàcia i Bòsnia: coves, palaus, paisatges… però on realment he trobat la felicitat  és a Roses. Tres dies a l’hotel Thalassa, passeig diari per la platja a la sortida del sol, Spa a l’hotel, sardines al Caiman, peix a Cal Campaner,  ressopó al Catalonia, trobada amb l’amic ‘geganter garlaire’ Jordi Garcia i dinar al restaurant La Vall de Santa Creu del Port de la Selva, de la Roser, la seva companya, al Parc Natural del Cap de Creus i per acabar d’arrodonir-ho Festa Major; Missa – Corporació Municipal, Guardia Urbana, Mossos, Marina i Guardia Civil – amb  trobada i cercavila de Gegants i geganters d’arreu del pais al so de Bella Ciao.

 

El país dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli

/

Hola punyeteros,

Com alguns de vosaltres ja sabeu, el Museu de l’Empordà –l’únic que “té ibèric, grec i romà”- presenta fins el 15 de setembre una exposició de nom “El país dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli”, sobre els xefs i fondes de la comarca i la influència que han tingut fins arribar al zenit amb en Ferran Adrià & Juli Soler. El cas és que em van demanar una col·laboració per al llibre complementari que ha editat acuradament Efadós. Doncs bé, com que sóc de natural obsequiós, us faig a mans el text ditxós*.

Tanmateix, el llibre val molt la pena, i l’exposició és formidable, un destil·lat del bon gust dels comissaris responsables i les moltes hores dedicades a reunir i triar materials. A banda de textos dels clàssics empordanesos, i d’audiovisuals molt ben girbats, hi veureu una maleta d’en Dalí plena d’etiquetes de diferents hotels, un plat pintat per en Tim Burton, o dues taules impecablement parades, una de Can Duran i l’altra del Motel. I el mític plafó amb els escuts dels clubs automobilístics europeus que hi ha a l’entrada d’aquest darrer local. I sobretot sobretot, podreu admirar un estol de fotografies de grans artistes del país com en Meli (Melitó Casals) o en Met (Francesc Guillamet), el dandi més tranuitador i revolucionari al sud de la Garona i al nord del Fluvià.

Per celebrar l’avinentesa, tant el Duran com el Motel ofereixen sengles menús commemoratius i suculents, així que l’excursió a Figueres pot acabar essent una francesilla completa. La primavera a l’Empordà és molt delitosa (si no bufa la tramuntana), creieu-me punyeteros!

Au,

Iu

*I sense veure’l venir, ha sortit un rodolí!

 

https://www.garlaires.cat/wp-content/uploads/2019/08/Iu-Restaurants-2019.pdf

1 7 8 9