Fa just un parell de setmanes ha sortit una nova revista digital anomenada ON ECONOMIA, que ha estat promoguda per Pepe Antich. Un dels objectius declarats és explicar l’economia espanyola amb una perspectiva catalana. Compta amb dues redaccions de referència, a Barcelona i a Madrid, i s’edita en castellà i català.
Informàticament, al projecte encara li falta un bull. Per exemple, particularment m’interessa tot el que publiqui la Maite Coca, periodista excel·lent que han fitxat per encapçalar la redacció de Barcelona. Els diaris digitals poden oferir la possibilitat de comunicar a l’interessat les novetats per mail. En el cas de On Economia això encara no està resolt. De moment aquí teniu l’enllaç a la pàgina de la Maite, amb informacions plenes d’interès.
També celebro molt que ON ECONOMIA hagi fitxat al Josep Maria Ureta, que s’ha estrenat a un article titulat ‘Temps de fer equilibris’ on relaciona l’homenatge a Lluis Raluy (Garlaires 10/11/22) i una conferència d’en Guillem Lopez Casanovas. Es trencador, alegra la publicació i aporta experiència i saviesa..
I en relació al projecte periodístic – explicar l’economia espanyola amb una perspectiva catalana- necessitarà un lideratge ideològic econòmic. Crec que a Catalunya no se li ha reconegut la importància a funcionaris catalans de l’Estat Espanyol que han tingut un paper importantíssim en el desenvolupament del país. Quan dic funcionaris em refereixo a Joan Prim , a Ildefons Cerdà, Ricard Fornesa… N’hi ha molts i no han estat emparats ideològicament ni pel catalanisme polític, per ‘espanyolistes’, ni per l’anticatalanisme a Catalunya, per ‘massa catalans’. De la elit coneguda, oficial, que és la descrita a llibre sobre la burgesia catalana de Manuel Pérez, no crec que en surti cap projecte que motivi a ningú. No sé que farà On Economia, el que crec és que un projecte periodístic requereix exercir un lideratge. Com es diu en matemàtiques, és condició necessària.